Teme   >    Žena   >   
 •  
 • Savjeti za mame
 • Deset savjeta koji će vam pomoći da upravljate kućnim poslovima, a da se pritom čak i malo zabavite!

  Ovako vjerovatno izgleda tipično jutro u vašem domu: sipate mlijeko u zdjele sa žitaricama za doručak, brzo pakujete sendviče s kikiriki puterom i džemom za školu, birate šta će djeca obući, vodite ih u školu i, konačno, dok vozite auto i nekih ste 20 minuta udaljeni od kuće, shvatite da ste zaboravili mobitel. Ako čitate ovaj tekst i klimate glavom u odobravanju, onda vam sigurno trebaju neke jednostavne sugestije po pitanju vođenja domaćinstva koje će vam pomoći da uštedite itekako vrijedne minute dok obavljate svoje poslove. Jamie Novak, autorica knjige “1000 najboljih, brzih i jednostavnih strategija za uštedu vremena” (1,000 Best Quick and Easy Time-Saving Strategies) daje 10 savjeta koji će vam pomoći da upravljate poslovima poput pranja prljavog veša, pripremanja obroka i kupovine namirnica, a da se pritom čak i malo zabavite!

  • Izvršite pripreme na kraju dana. Pustite djecu da sama odaberu odjeću koju će sljedeći dan obući u školu prije nego što odu na spavanje. Stavite mobitel da se puni, provjerite spisak obaveza i porodični kalendar. Kad sve ove stvari provjerite navečer, mirnije ćete spavati, a i jutarnja gužva lakše će proći.

  • Razmaknite vrijeme za buđenje. Prvo probudite mlađu djecu, pošto ona zahtijevaju više vaše pažnje prilikom oblačenja, pranja zuba i češljanja. Neka stariji ustanu malo kasnije i tako kad svi sjednu za sto, moći će doručkovati zajedno. Ko zna, možda uspijete malo i porazgovarati tokom doručka!

  • Držite napomene širom kuće. Stavite jednu napomenu na pozadinu vrata od kupatila da biste podsjetili djecu da operu zube ili počešljaju kosu sve dok u potpunosti ne ovladaju tim vještinama. Ako vam dijete ne zna čitati, stavite slike četkice za zube i četke za kosu.

  • Postavite sebi pet izvodivih zadataka za jedan dan. Obratite pažnju na stvari koje apsolutno morate uraditi, kao što su vratiti knjigu u biblioteku ili otići kod doktora. Jednom kad završite s tim obavezama možete sebi reći: “U prednosti sam.”

  • Zakažite dvostruke preglede ili dogovore kad god to možete. Kad vodite djecu doktoru ili čak frizeru pokušajte napraviti dogovor za više djece istovremeno. Neka više frizera šiša djecu u isto vrijeme. Kad zakažete pregled kod doktora za jedno dijete, zakažite odmah pregled kod zubara za drugo.

  • Prije nego što krenete u kupovinu nazovite željenu prodavnicu. Nazovite prodavnicu da provjerite da li imaju robu koja vam je potrebna i upitate gdje se ona nalazi. Možda možete zamoliti i prodavače da vam sačuvaju neki proizvod i stave ga ispod kase – tako nećete morati gubiti vrijeme na potragu za tim proizvodom.

  • Kupovinu obavljajte kad nije gužva, po mogućnosti bez djece. Idite u kupovinu u večernjim satima tokom radnih dana – na policama će biti dovoljno robe, moći ćete naći mjesto za parking u blizini prodavnice i kupit ćete manje nepotrebnih stvari, pošto djeca neće biti s vama.

  • Kad je to razumno, radite dva posla u isto vrijeme! Dok pravite večeru i čekate da se tjestenina skuha, napravite sendviče za djecu za sljedeći dan. Jer, već se bavite hranom, a na ovaj način čistit ćete samo jednom, a ne dva puta!

  • Kad god je to moguće, napravite duple porcije obroka i zamrznite ih. Kad osvanu oni dani pretrpani obavezama, samo odmrznite jelo i podgrijte ga (posebno praktično u mikrovalnoj rerni) – i večera je poslužena.

  • Odredite mjesto za izgubljene i pronađene stvari. Takvo mjesto je neophodno u svakoj kući, a to može biti kutija, ladica ili posuda. Kad neki član porodice pronađe nešto zaboravljeno na pultu, on to može ubaciti na mjesto za izgubljene i pronađene stvari. To je odličan način da se pospreme površine, a predstavlja i prvo mjesto gdje ćete pogledati u slučaju da vam se zagubi neki predmet, umjesto da uzalud trošite vrijeme tražeći ga po kući.


  Autorica: Melissa Chapman-Mushnick

  Originalni članak:
   parenting.ivillage 

  Prevela i prilagodila:
  Esma Zlatar
 •  
 • 28.08.2015
 •  
EDUKACIJSKI CENTAR "NAHLA" TUZLA
Mitra Trifunovića Uče bb, 75000 Tuzla

Tel/Fax: +387 35 205 699
E-mail: info@tuzla.nahla.ba