Teme   >    Vjera i društvo   >   
 •  
 • Vjera i rad na sebi
 • Svakako da mi danas živimo u teškim vremenima, tako ih oslovljavamo i definišemo, doživljavamo, no i kad kažemo “život je težak“, treba se zapitati u usporedbi s čim je težak?

  Smatram da radosne vijesti našeg Poslanika, a sam on je radosna vijest, otklanjaju tegobe iz našeg srca, smiruju ga i podaruju zadovoljstvo budeći nadu i optimizam koji su ukrasi karaktera vjernika.

  Sve ove plemenite osobine treba gajiti u sebi, posvećivati im pažnju, trud, njegovati ih da bi dale svoje potpune plodove.

  Proljeće je pred nama.

  Usporedimo se na tren sa našom zemljom koju se pripremamo zasaditi. Ona ima potencijale, ali valja nam uzorati ledinu, valja je izfrezati, valja po oranici rasuti ono što će dati snagu sjemenu koje treba posaditi u nju, onda ćemo okopavati, ogrtati, pljeviti, vodom po potrebi zalijevati… Tu su i naše voćke kojima je već trebalo ukloniti grane suhe, korjenje okopati da lakše primi hranjive lemente...

  I ko to bude bolje činio, voljom Božijom, usijevi njegovi bit će bolji i kvalitetniji.

  Tako je i sa našom unutrašnjosti. Onaj ko je ne obrađuje, ne njeguje, ko je ne ograđuje od upada štetočina, ko ne sadi u nju, ne zalijeva i ne brine o zasađenom sam je sebe osudio da krajem ljeta i početkom jeseni umjesto slatkih plodova korov bere.

  Priđimo svojim njivama s bismillom, i dok radimo na svojoj zemlji s nadom u milost Božiju kojom će ona plodove lijepe darovati tako isto ne zapostavljajmo i sebe, sjetimo se da smo i sami od zemlje stvoreni i da nam kao i našoj zemlji treba pažanja, trud, zalaganje, ali da će to kao i naša zemlja, s milošću Božijom plod dati. Proljeće donosi sunce i toplinu, novu priliku nudi pa dopustimo i svojim srcima, dušama proljeće, snagu proljeća, da u nama radosna vijest vjernicima upućena jače pusti korjen svoj i plod svoj ponudi u najljepšem obliku.

  Onaj ko nema  nade u Božiju milost, onaj ko se dobru ne nada, onaj ko očekuje da proljeće bude s previše kiše i mrazova kasnih, ljeto suho, ko se ne nada dobru svojih usjeva klonuće s tim crnim mislima i sam sebi snagu oduzet. Vjernik neće dozvoliti da ga crne misli slome i od radosti i nade u milost Gospodara svoga odvrate.

  Oplijevimo šejtanska bunjišta u nama da na mjesto korova visibabe, ljubičice i drugo mirisno cvijeće vjere cvijet svoj podari.

  Autor: Esad Bajić
  Odlomak iz teksta ''Podarimo proljeća i našim srcima''

 •  
 • 01.06.2015
 •  
EDUKACIJSKI CENTAR "NAHLA" TUZLA
Mitra Trifunovića Uče bb, 75000 Tuzla

Tel/Fax: +387 35 205 699
E-mail: info@tuzla.nahla.ba