Teme   >    Vjera i društvo   >   
 •  
 • Bračni život
 • Kada su Adem i Hava, nakon izlaska iz Dženneta, nastanjeni na Zemlji, Uzvišeni Gospodar je poslao meleka koji je Adema i Havu podučio propisima bračnog života, kao i svim drugim bitnim životnim uputama značajnim za ovaj čovjekov turbulentni život na dunjaluku. Kroz historiju ljudskog roda, ljubav muškarca spram žene i obratno, nije jenjavala niti je splahnjavala, već je dobijala različite oblike i forme. Kako ta ljubav ne bi izgubila svoju svrsishodnost i kako taj skladni i harmonični odnos među različitim polovima ne bi bio narušen, Uzvišeni je različitim narodima propisivao zakone kojim bi se štitio ljudski integritet, te ljudska čast i dostojanstvo.

  Institucija braka između muškarca i žene propisana je svim ljudima i svim narodima, od prvog čovjeka do Sudnjega dana.  Uopćena bračna prava i dužnosti regulisani su objavom, a sam Vjerovjesnik Muhammed, a.s., kao pečat svih poslanika, pokazao nam je kako se treba ophoditi u braku.

  Uzvišeni Gospodar je stvorio muškarca i ženu da se jedno uz drugo smire i da svoj život na ovom svijetu prožive časno i dostojanstveno, obožavajući samo Jednog i Jedinog Allaha i poštujući Njegove propise date poslaničkom objavom. Bračni parovi ne smiju zaboraviti da ništa nije tako veličanstveno i lijepo kao dar ljubavi koji je Uzvišeni ljudima spustio sa neba. Stoga treba njegovati ljubav i nosioce te ljubavi poštovati i uvažavati je na najljepši mogući način.

  Muškarac i žena su jedno drugom smiraj; oduvijek bili i zauvijek će biti. O tome nam govori i veličanstveni Kur'an kada kaže da će pravovjerni i pravovjerne vječno jedni sa drugima uživati u Džennetu.
  Ove činjenice prvenstveno trebamo imati na umu i uvijek držati iznad nefsanskih poriva koji će se javljati i nerijetko izzaivati, zavisno od svoje snage, određene probleme u životu.

  Vjenčanje predstavlja veliki događaj u životu. Neki će reći da pravi život počinje upravo činom vjenčanja. Mladoženja za društvo postaje „čovjek“ a djevojka „žena“. Dvije jedinke više nisu same – zajedno su, ili da preciznije kažem: zajedno ste i trebalo bi da ste jaki, mnogo jači nego prije braka. Brak nije kraj, brak je početak i podrazumijeva mnogo učenja, truda, napora a zauzvrat nudi ispunjenje, smiraj, mir, zadovojstvo. Uspjeh vašeg braka prije svega ovisi o vama, o vašoj želji i volji da se svim srcem borite za vas, za vašu obostranu ljubav, za vaš brak.

  Do jučer ste se viđali povremeno sad živite skupa. Mnogo je lakše biti momak nego suprug, jer je lakše povremeno reći duhovite stvari, nego biti duhovit svaki dan. Do jučer ste se satima pripremali za susret od pola sata, sad nemate mnogo vremena za susret koji će svakog dana trajati dan i svake noći - noć. Budite se raščupani, ošamućeni snom, nenaspavani, nerijetko iritirani novim danom i novim društvenim obavezama. Ako ovaj dio intimnosti vaše nema protutežu u produbljivanju vaše ljubavi može doći do teškoća, ali u brak niste ušli da bi učinili ono što je lakše nego da bi učinili ono što je ljepše!

  “I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.“  (Kur'an)

  Allah dž.š., nas u Kur'anu uči da je smisao sklapanja braka smiraj. Nema sumnje da je u smiraju duše stvarna sreća za čovjeka, da samo smirena duša može biti dovoljno skoncentrisana na osjećaj uživanja u berićetu hairli braka. Tek kada osjetimo tu harmoniju svjesni smo koliko vrijedimo, svjesni smo da nas neko treba i iskreno voli. Nećemo dugo čekati na naš odgovor, vrlo brzo ćemo se početi osjećati kao osoba koja nas voli, i mi ćemo početi voljeti.

  Možda ove riječi djeluju suviše idilično da bismo ih ozbiljno shvatili. Ali, zar nam životopis Poslanika, a.s., ne potvrđuje upravo ovu tvrdnju!?
  Ako pažljivije razmislimo o hadisima koji govore o braku Muhameda, a.s., i njegovom odnosu prema suprugama naći ćemo savršene primjere iskrene i potpune ljubavi, harmonije, smiraja, ugođaja i svega pozitivnog što brak nosi, a što je od izuzetne važnosti za sreću i zadovoljstvo u braku.

  Ukoliko primijenimo praksu Poslanika, a.s., u ovoj oblasti, zasigurno ćemo pomoći sebi u bračnom životu i uspostavljanju bračne idile koja ja najbolja garancija za opstanak našeg braka.

  Autor: Esad Bajić

  Odlomak iz knjige ''Bračni život''. Cijelu knjigu možete online čitati OVDJE

 •  
 • 16.06.2015
 •  
EDUKACIJSKI CENTAR "NAHLA" TUZLA
Mitra Trifunovića Uče bb, 75000 Tuzla

Tel/Fax: +387 35 205 699
E-mail: info@tuzla.nahla.ba