Teme   >    U fokusu   >   
 •  
 • Spomenik u Prijedoru
 • Mreža za izgradnju mira želi podržati Inicijativu roditelja ubijene prijedorske djece koji zahtijevaju da se izgradi spomenik stradaloj djeci Prijedora.
  Stoga apelujemo na odbornice i odbornike u Skupštini Grada Prijedora da izađu u susret Incijativi roditelja poginule djece.

  Smatramo da ovaj spomenik treba biti znak sjećanja na stradalu djecu, treba biti simbol mira i suživota i treba biti opomena za budućnost.

  Peticiju je tokom 2014. godine potpisalo 1175 građana Prijedora, a podršku je dalo još 242 ljudi iz drugih mjesta. S tolikim brojem potpisa peticija ispunjava uslove propisane u članu 49. Statuta Grada za donošenje potrebnih akata iz nadležnosti organa Grada o izgradnji spomenika ubijenoj djeci.

  Vlasti u Prijedoru bi trebale ovu inicijativu da pridruže projektu ”Prijedorčanin” kojim se, kako ističu, brišu bilo kakve razlike i podjele među stanovnicima Prijedora.  Mreža za izgradnju mira je uspostavljena u februaru/veljači 2010. godine i danas okuplja 87 članica iz cijele Bosne i Hercegovine. Mrežu je proistekla iz potrebe za zajedničkim djelovanjem u cilju podizanja kvaliteta društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog društva da se nosi s naslijeđem naše nedavne historije, s različitostima, latentnim ili otvorenim sukobima na konstruktivan i nenasilan način.

 •  
 • 04.06.2015
 •  
EDUKACIJSKI CENTAR "NAHLA" TUZLA
Mitra Trifunovića Uče bb, 75000 Tuzla

Tel/Fax: +387 35 205 699
E-mail: info@tuzla.nahla.ba